Ini Cara Untuk Dapat Subsidi Elektrik Untuk Rakyat Malaysia Yang Berminat

0 Comments

Kerajaan memperuntukkan RM1.935 bilion untuk memberi subsidi kepada pengguna elektrik semenanjung dari Januari hingga Jun 2024, menurut Kementerian Transformasi Tenaga dan Transformasi Air (Petra).

Petra berkata, subsidi itu dikeluarkan bagi memastikan kenaikan harga bahan api dalam pasaran penjanaan kuasa dunia tidak disalurkan sepenuhnya kepada rakyat.

“Kerajaan tidak mempunyai cara untuk mengetahui berapa ramai pengguna elektrik yang menerima pendapatan di bawah kategori M40, ini kerana bil elektrik pengguna adalah berdasarkan penggunaan elektrik mereka dan bukannya pendapatan isi rumah.

“Namun begitu, pengguna domestik (mewakili kira-kira 84.4% pengguna domestik di semenanjung) yang menggunakan kurang daripada 600 kWj elektrik sebulan (dengan jangkaan bil elektrik kurang daripada RM223.51) masih dilindungi dan masih akan menerima faedah sebagai sebahagian “Rebat 2 sen setiap kilowatt jam adalah subsidi aktif yang dilaksanakan oleh kerajaan,” kata Petra dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman web parlimen.

Kementerian menjawab soalan Kapten Azahari Hasan (PN-Padang Rengas), yang ingin tahu sama ada kementerian akan menilai semula kenaikan bil elektrik yang bermula Januari lalu, yang akan memberi sedikit kesan kepada perbelanjaan bulanan rakyat M40. .

Petra sebelum ini memaklumkan bahawa kerajaan telah memutuskan bahawa dari Januari hingga Jun 2024, kira-kira 1.2 juta pengguna domestik dengan penggunaan elektrik antara 601 kWj dan 1,500 kWj (menganggarkan kira-kira 14.7% pengguna domestik di semenanjung) tidak lagi menerima AS$2. Minit Rebat /kWj boleh didapati tanpa surcaj.

Keputusan itu bermakna pengguna yang menjangkakan bil elektrik bulanan mereka antara RM250 dan RM794.30 hanya perlu membayar caj tambahan RM12 hingga RM32 sebulan.

“Namun begitu, kerajaan tetap prihatin dan memperuntukkan subsidi sebanyak RM266.19 juta untuk menampung surcaj sebenar yang perlu dibayar kepada kategori pengguna ini,” kata kementerian itu.

Suruhanjaya Tenaga (ST) dalam satu kenyataan berkata pengguna domestik dengan penggunaan elektrik antara 601 dan 1,500 kilowatt jam (kWj) yang disasarkan tidak lagi menikmati rebat 2 sen setiap kWj.

Bagi 7 juta pengguna yang menggunakan kurang daripada 600 kWj, keadaan tidak berubah dan mereka masih menikmati rebat 2 sen/kWj.

Surcaj untuk penggunaan elektrik isi rumah melebihi 1,500kWj kekal pada 10 sen/kWj.

Bagi kategori pengguna bukan domestik, surcaj bagi tarif komersial dan industri voltan rendah (tarif B dan D), tarif pertanian khusus (H, H1 dan H2) kekal pada 3.70 sen/kWj, kecuali operator air dan pembetungan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts