hannah yeoh berselendang

Ini Sebab Hannah Yeoh Berselendang Ramai Yang Tak Tahu

0 Comments

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh tampil membuat penjelasan selepas penampilannya bertudung pada pertemuan dengan Universiti Monash susulan lawatan delegasi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Melbourne, Australia, pada Isnin yang mencetuskan kontroversi.

hannah yeoh berselendang

Ahli Parlimen Segambut itu berkata beliau memakai selendang itu untuk menunjukkan rasa hormat kepada rakan-rakan Islamnya kerana delegasinya pertama kali melawat sekolah Islam Melbourne, Kolej Al-Taqwa, sebelum bertemu Universiti Monash.

“Ada yang bertanya kenapa saya memakai selendang dalam gambar yang diambil di Universiti Monash semasa lawatan kami ke Melbourne kerana ia bukan program keagamaan.

“Pagi tadi, saya sebenarnya salah seorang delegasi Perdana Menteri yang melawat Kolej Al-Taqwa. Para perwakilan diminta untuk menutup kepala mereka, yang saya lakukan.

“Jadi saya memakai selendang untuk menghormati rakan Islam saya di tempat suci mereka. “Saya memutuskan untuk kekal dengan penampilan ini kerana saya tidak mahu lewat untuk pertemuan saya dengan Universiti Monash dan Perdana Menteri kita,” katanya dalam catatan Facebook pada Khamis.

Sebelum ini, Hannah turut berdepan kontroversi apabila pemakaian tudung ketika berkunjung ke masjid pada Disember 2021 mendapat kritikan.

Mengulas lanjut, Hannah menyatakan bahawa dia tetap dengan penampilan ini ketika perlawanan menentang Universiti Monash bermula, yang dijadualkan pada 12:15 tengah hari.

“Saya banyak memberi perhatian kepada cara memakai selendang. Saya suka ia kemas. Itulah sebabnya saya meletakkan rambut saya dalam sanggul untuk mengelak menarik tali leher saya di tengah-tengah persembahan.

“Bagaimanapun, dengan pertemuan dengan Universiti Monash bermula, Perdana Menteri memutuskan untuk terus ke bilik persidangan apabila kami tiba di hotel. Pada pukul 12:05 tengah hari kami sudah berada di bilik persidangan.

“Jadi saya tidak ada masa untuk membetulkan rambut saya. Pihak media juga turut hadir dan saya rasa penampilan saya akan lebih segak jika menutup rambut dengan teliti,” katanya.

Hannah menegaskan bahawa ketepatan masa dan protokol adalah sangat penting baginya dan sebagai seorang wanita dia tidak mahu muncul dalam gambar media dengan rambut yang tidak terurus dan tidak disikat.

“Ia keputusan yang mudah, tetapi saya berasa sedih kerana saya perlu menjelaskan perkara seperti ini di Facebook.

“Saya harap satu hari nanti selendang yang saya pakai tidak lagi menjadi masalah. Saya juga berharap dengan mengeluarkan maklumat itu akan membantu menjelaskan apa yang sebenarnya berlaku,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts